Eerste rit Hil-touringcar met Eberhard van der Laan

IMG_5673

Foto’s: Caroline Veraart

De eerste rit die ik met de nieuwe Groengrijs Hil-touringcar reed op vrijdag 16 januari was een gedenkwaardig tochtje, waarbij Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, samen met mantelzorgers uit De Buitenhof op weg ging naar de ‘Townhallmeeting’ in de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert. IMG_5670

IMG_5675

****************************************

De burgemeester gaat regelmatig op werkbezoek met het doel Amsterdammers te ontmoeten en kennis te nemen van lokale initiatieven. Ook is er gelegenheid om zorgen over de buurt onder zijn aandacht te brengen. Ik was onder de indruk van zijn dossierkennis. Er was geen vraag te gek of hij had er wel een antwoord op. De sympathieke wijze waarop hij de ‘insprekers’ tegemoet trad vond ik bijzonder. Hij deed geen vergaande toezeggingen maar stuurde je ook niet met een kluitje in het riet. Het was een goede balans tussen empathie en doen wat in je vermogen ligt zonder wethouders en ambtenaren te passeren.

Onderweg in de bus gaf ik een zogenaamde ‘elevator’pitch die ik hieronder integraal weer geef.

Dames en heren en in het bijzonder de burgemeester, dhr van der Laan, welkom aan boord van de Groengrijs bus. Mijn naam is Eric Junge en ik ben vrijwilliger, chauffeur en voorzitter van de vereniging Groengrijs. Wij organiseren niet-commercieel vervoer voor en door sociaal maatschappelijke organisaties. Het is voor Groengrijs een bijzondere dag, niet alleen omdat het de eerste officiële reis is met deze bus maar ook omdat de aanschaf van deze bus mogelijk is gemaakt door een legaat van Hil Oosterveld. Hil is bijna een jaar geleden overleden en het toeval wil dat zij de laatste 3 jaar van haar leven hier in De Buitenhof heeft doorgebracht. Toen Richard Schimmelpennink mij vroeg vandaag met jullie uitgerekend vanuit de Buitenhof te vertrekken, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Ik geloof niet meer in toeval, het heeft zo moeten zijn denk ik. Tot slot: vandaag rijden we voor het eerst met een schonere diesel die substantieel minder fijnstof produceert. Het is iets duurder dan normale diesel maar het goede nieuws is dat wij door de leverancier, Shell, gesponsord worden. Wij hopen met dit initiatief bedrijven en gemeentelijke diensten te bewegen ook op deze schonere brandstof over te stappen. Groengrijs wil samen met sponsors de eerste hybride touringcar in Amsterdam realiseren. We willen dit samen met de gemeente Amsterdam binnen 3 jaar voor elkaar krijgen. Dank voor uw aandacht. Nog 1 dingetje, graag de riemen vast en hard meezingen met Nita. (Ter toelichting: Nita zat met haar zangclubje in de bus en heeft gedurende de rit Amsterdamse evergreens ten gehore gebracht).

IMG_5661

IMG_5663

Na afloop van de rit nam de burgemeester afscheid met de woorden: ‘Ik was even bang dat je zou praten als Schumacher en rijden als Churchill, maar het omgekeerde is waar.’

‘Dat is bedoeld als compliment hoor’ voegde hij eraan toe toen hij merkte dat het kwartje nog niet was gevallen.

Eric Junge

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s