Met Actenz en Huis van de Wijk De Pijp

Het enthousiaste verslag van Greet Muyllaert

We zijn inmiddels aan onze tiende bustocht. Vijf keer per jaar organiseert Actenz  (afdeling participatie, onderdeel van GGZ inGeest) samen met Huis van de Wijk De Pijp dagtochten met de Groengrijs bus. Tweemaal hebben we een bollentocht gedaan. We hebben Marken, Zaanse Schans, Giethoorn en de kaasmarkt in Alkmaar bezocht en zijn al meerdere malen gaan uitwaaien aan zee.

Onze reisgids Henriette vertelt waar de naam groengrijs vandaan komt. Groen staat voor jong, grijs voor oud. De Groengrijs bus is er voor jong en oud in A’dam zuid. Maar de Groengrijs bus VERBINDT nog veel meer dan jong en oud. De Groengrijsbus is er voor een heel kleurrijke groep Amsterdammers.

greet4Wij nodigen voor onze bustochten mensen uit via de GGZ inGeest, via Wmo participatieprojecten, bezoekers van het Huis van de Wijk, deelnemers van huiskamers in de buurt, deelnemers van Nederlandse les… Samen hebben we dagreisjes, we ontmoeten elkaar en  zien mooie plekjes van Nederland.

Sebehat  woont al jaren in Nederland, maar kende nog maar weinig plaatsen buiten Amsterdam. Nu heeft ze al veel typische plaatsen gezien, als toerist  in eigen land.  Ze leert het land waar ze woont beter kennen. Ook heeft ze het gevoel meer thuis te zijn in haar eigen buurtje. Als ze nu naar de supermarkt gaat zijn er veel mensen die ze gedag zegt, omdat ze ze kent van de bustochten. Dit horen we van veel mensen terug.

Evert en Karin waren in eerste instantie wat afhoudend. Ze houden wel van minireisjes, maar niet van het massale of deelnemen aan grote groepen. Zij waren aangenaam verrast dat je zo vrij bent als je zelf wilt tijdens onze bustochten. Zij kiezen er meestal voor om bij aankomst op eigen houtje de omgeving te verkennen en vervolgens weer op tijd zijn om te verzamelen voor de terugreis.

Fred  en Nathalie vertellen juist dat het zo fijn is dat je niet alleen hoeft rond te lopen in een vreemde stad of omgeving, maar dat je kan aansluiten bij een klein groepje met een gids of begeleider. Voor hen voelt dat juist prettig.

Tijdens deze bustochten zijn ook al menige vriendschappen ontstaan, zelfs tussen mensen die elkaar voorheen niet kenden. Het is mooi om te zien hoe in principe iedereen er voor open staat de ander te ontmoeten.

greet5greet11

De bustochten werken stimulerend voor menigeen. Zo zijn er al veel mensen die geïnspireerd zijn om met elkaar een ander uitstapje te ondernemen of deel te nemen aan dagtochten van de Groengrijs bus via een ander Huis van de Wijk of met Stadspas. Wat wij ook veel terughoren is dat mensen zo blij zijn dat ze ook ‘iets leuks te vertellen hebben’ als ze op verjaardagsvisite zijn of met familie kerst vieren.

Tom en Gre vertellen hoe ze zich verwend voelen op zo’n dag, veel aardige mensen en zoveel ‘waar voor je geld’. Op de bus zijn altijd versnaperingen als bij een schoolreisje en er is voorzien in een kleine lunch of picknick …  en dat allemaal voor de maximale prijs van 10 euro.

Ons motto is dat de bustocht voor iedereen betaalbaar moet blijven. Dit werd  mogelijk gemaakt door GGZ inGeest, Huis van de Wijk Buitenveldert, Stadsdeel Zuid en AH- Rijnstraat, die met regelmaat sponsoren.

Door de gezichten van de vrijwilligers van Huis van de Wijk De Pijp te leren kennen, is het voor veel mensen ‘gemakkelijker’ om daar ook eens langs te gaan voor een kopje koffie of een activiteit .

Wij : Willy Koperberg, Anna Prins en ondergetekende zijn HEEL TROTS op onze ‘verbindende’, gezellige bustochtjes.

In 2017 willen we zeker verder gaan !

Greet Muyllaert
Trajectbegeleider
GGZ inGeest, Actenz

© Greet Muyllaert

greet3

 

Save

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s