Nagenieten Amersfoort

DAGTOCHT DEN HAAG EN SCHEVENINGEN

in samenwerking met Leef3.nu

IMG_6846

Donderdag 7 september stapte een gezelschap van Leef3-leden in de Groengrijs bus voor de dagtocht Den Haag. ’s Morgens werden het Binnen- en Buitenhof bezocht, ’s middags waren de boulevard en het strand van Scheveningen aan de beurt.

Ontstaansgeschiedenis Nederlandse staat

Sjaak Smink van het Groengrijs team Amersfoort zat aan het stuur. Peter Hermans van het Groengrijs team Amsterdam was de gids tijdens deze tocht. Peter is van huis uit historicus, een betere gids kon het gezelschap zich voor deze tocht niet wensen. Onderweg vertelde Peter boeiend over de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse staat en haar parlementaire stelsel. Die opgedane kennis en gedetailleerde informatie was de perfecte voorbereiding voor het bezoek aan het Binnen – en Buitenhof, alles kon ter plekke meteen in de juiste context worden geplaatst.

 

 

Het ging er af en toe hard aan toe, maar gelukkig waren er ook rustiger tijden

Na een voorspoedige rit kon de bus rond 11.00 uur parkeren op de Prinsessegracht. We liepen met de groep in een rustig tempo via de Herengracht en Korte Poten naar (het) Plein voor een koffie- en lunchpauze.. Om 12.30 uur verzamelden we bij het standbeeld van Willem van Oranje. Peter vertelde over De Tachtigjarige oorlog en de rol die de Vader des Vaderlands daarin had gespeeld. Vervolgens liepen we naar Het Binnenhof met daarbinnen De Ridderzaal. Er werd stilgestaan bij de onthoofding van Van Oldenbarneveldt. Dat gebeurde precies op deze plek in 1619. Vervolgens ging het verder naar Het Buitenhof en de Gevangenpoort waar de gebroeders De Wit door een woedende menigte werden gelyncht in het Rampjaar 1672. De bestuurders waren radeloos, het volk was redeloos en het land was reddeloos. Daarna werd het tijd voor een minder heftige periode uit de geschiedenis. Peter gaf uitleg over de bouw van Het Torentje en Het Mauritshuis, dat ook beroemd is vanwege de prachtige collectie schilderijen van Hollandse meesters uit de 17e eeuw.

Visje eten met uitzicht op zee

Na het bezoek aan Den Haag zette de Groengrijs bus koers naar Scheveningen. Sjaak zette een klein deel van het gezelschap af op de boulevard. De rest ging mee naar visrestaurant Simonis om te genieten van een smakelijke vismaaltijd met uitzicht op zee. Na een uurtje of twee kwam het gezelschap weer bij elkaar voor de terugreis. Rond 19.00 uur waren we terug in Amersfoort en kon er worden teruggezien op een geslaagde dag.IMG_6838

Door Peter Hermans en Thea Seinen. Foto’s: Peter Hermans

 

NATUURTOCHT WEERRIBBEN

In samenwerking met Leef3.nu

De zon scheen toen wij donderdag 24 augustus met de Groengrijs bus naar de Weerribben vertrokken. In Ossenzijl lag de rondvaartboot al op ons te wachten. We konden zo instappen. Degene die iets moeilijker ter been waren, werden bij het aan boord gaan goed geholpen door schipper Tiemen Vaartjes.

De tocht door de Weerribben was werkelijk fantastisch. Er werd door de schipper op humoristische wijze van alles verteld over het ontstaan, over de rietsnijders, over de vogels en de otter die zelfs een keer in het botenhuis opdook. Tijdens de vaartocht genoten we van de lunch.

Na afloop hebben we nog enige tijd doorgebracht in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer met een mooie tentoonstelling en een heel leuke winkel waar diverse souvenirs werden gekocht.

We stapten weer in de Groengrijs bus die ons naar de Waterbuffelfarm in Oldemarkt bracht. We kregen uitleg over de waterbuffels en zagen wat een enorme beesten dat zijn. Naast de waterbuffels liepen er ook lama’s, ezels, varkentjes en andere dieren rond. In de landwinkel van de Waterbuffelfarm worden naast groenten, fruit, vruchtensappen, kaas en honing ook echte buffelmozarella en –feta verkocht en niet te vergeten dat heerlijke ijs op basis van de melk van de eigen waterbuffels. Voor we de terugreis aanvaardden zaten we nog even heerlijk op het riante terras.

Deelnemers zeiden na afloop dat ze een fijne dag hadden gehad en waren vol lof over chauffeur Sjaak Smink omdat hij zo rustig en veilig reed. Dat hadden ze wel eens anders meegemaakt.

Hieronder nog een enthousiaste reactie

Dag Sjaak,

Even een bedankje van de Noortmannen voor de bijzonder mooie dagtocht naar De Weerribben. Het was in alle opzichten een geslaagde dag! Alles was prima verzorgd, het weer werkte mee, we waren heel tevreden. We hadden een goede chauffeur met assistente dus wat wil je nog meer. Voor herhaling vatbaar.

Groet van Toon en Bep Noortman.

 IMG_4152

 

Tekst: Mientje. Foto’s: Groengrijs/Thea Seinen

 

Advertenties