Nagenieten Amersfoort

Met Groengrijs en Leef3.nu op een zonovergoten dag naar Limburg

Op vrijdag 25 mei vertrokken we met 41 gasten aan boord naar het Limburgse Tienray voor een bezoek aan Aspergeboerderij van de familie Martens en de Kasteeltuinen in Arcen.

De reis naar Tienraay verliep zeer voorspoedig. We werden met koffie ontvangen op het terras voordat we met de enthousiaste gids richting aspergevelden liepen. De gids ging in op de geschiedenis van de asperges. Afbeeldingen van asperges waren al gevonden in de piramide van Sakkara in het oude Mesopotamië (het huidige Irak). Ook de oude Grieken aten al asperges. Uiteindelijk waren het de Romeinen die de asperges naar Nederland brachten.

Limburg werd een belangrijk productiegebied voor asperges vanwege de arme zandgrond, de goedkope arbeidskrachten en de ligging dichtbij Duitsland, een groot afzetgebied. Tegenwoordig worden er in elke provincie asperges geteeld.

De gids vertelde enthousiast over de teelt en de oogst van asperges bij dit familiebedrijf. De zon brandde fel. We waren blij ook in de koelere bedrijfsruimte een kijkje te kunnen nemen waar de asperges gesorteerd en verpakt worden. Wat zagen die superieure AA-asperges er fantastisch uit. Het was op dat moment te warm om verse asperges te kopen. We moesten nog even geduld hebben. Asperges die ongekoeld uren in de bus liggen voordat ze de pan in gaan, worden namelijk zuur.

Na de lunch met onder andere overheerlijke aspergesoep was het tijd om naar de Kasteeltuinen in Arcen te gaan. Het is een 32 ha groot park met 15 unieke tuinen en een enorme diversiteit aan bomen en planten uit alle windstreken. Twee uur hadden we de gelegenheid om het park en de buitenplaats te bekijken. Velen streken nog neer bij een van de horecagelegenheden voor een koel drankje.

Tegen vieren kwam het moment waarop we gewacht hadden. We reden naar een filiaal van de familie Martens in Vierlingsbeek om die overheerlijke asperges vers van het land te kopen. Met kilo’s ‘Limburgs goud’ gingen we tevreden terug naar Amersfoort.

Tekst en video: Karin Kemp

 

 

 

 

Vrijdag 9 maart

Dagtocht Openluchtmuseum Arnhem

De zon scheen en de temperatuur was aangenaam, het was een heerlijke dag voor een bezoek aan het Openluchtmuseum Arnhem. De gids had de ‘geheime’ sleutel’ tot gebouwen die anders gesloten hadden gebleven en iedereen was onder de indruk van de Canon van Nederland, de interactieve presentatie.

Bij aankomst bij het Openluchtmuseum Arnhem trakteerde chauffeur Sjaak op koffie en thee met een koekje erbij voor we ons bij de gids voor de rondleiding meldden. Vanwege een congres was het park voor individuele gasten gesloten. Daarom werden we via een speciale route naar binnengeloodst. We hadden ’s ochtends het park nagenoeg voor ons alleen, dat was een unieke ervaring. De gids vertelde enthousiast over de geschiedenis van het park en de gebouwen. Honderd jaar geleden werd het Openluchtmuseum geopend, op initiatief van een aantal particulieren. Zij waren bezorgd dat, als gevolg van de industriële revolutie, ambachten en gebouwen verloren zouden gaan voor het nageslacht. Wat ooit begon met twee boerderijen, twee molens en een kruidentuin is uitgegroeid tot een park van meer dan 41 ha met honderd gebouwen.

De ‘geheime’ sleutel van de gids verschafte toegang tot diverse gebouwen. Zo bekeken we een zogenaamde Kasteelboerderij die heeft moeten wijken voor de aanleg van de hogesnelheidstrein. Tegenwoordig worden de gebouwen niet meer zoals voorheen steentje voor steentje opgebouwd, maar in grote delen met speciaal transport naar het museum vervoerd. De wederopbouw van de Kasteelboerderij kostte drie miljoen euro. De gids vertelde ons over de molens waar we langs wandelden. We bekeken een stal, waarin vier koeien heerlijk in het hooi lagen en een boerderij uit Staphorst. De muren en de verdere inrichting waren rijk versierd met Staphorster schilderwerk .

De tijd vloog voorbij, de zon scheen, we voelden de lente en wandelden op ons gemak met de gids door het park. Voordat we gingen lunchen verlieten we het ‘platteland’ en namen we nog een kijkje in het Amsterdamse café. De jenever stond op tafel, maar alcohol was niet nodig om een van de gasten uit volle borst aan het zingen te krijgen en al snel volgden de andere cafégangers.

Na de lunch ging een aantal mensen terug het park in voor een extra rondje, de overige gasten bezochten de Canon van Nederland; een interactieve presentatie van de geschiedenis van Nederland met de hoogte- en dieptepunten. Iedereen was bijzonder onder de indruk van de wijze van presentatie. Rond half vier vertrokken we richting huis. Chauffeur Sjaak had een prachtige, toeristische route uitgekozen en zo kwamen we via Hoenderloo, Barneveld en Achterveld weer terug in Amersfoort. We kijken terug op een heel geslaagde dag met een zeer prettig reisgezelschap.

Het Groengrijsteam bestond uit Sjaak Smink, Karin Kemp en Carla Kools

Tekst: Karin Kemp. Video: Karin Kemp

—————————————————————————————–

 

20 OKTOBER

HEERLIJKE HERFSTVAARTOCHT

LOOSDRECHTSE PLASSEN EN DE VECHT

in samenwerking met Leef3.nu

Kort na het verschijnen van de nieuwsbrief van Leef3.nu en publicatie op de website was de eerste bus al snel volgeboekt voor de ‘Heerlijke herfstvaartocht’ over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Het Groengrijs team aarzelde niet en zette meteen een tweede bus in. Ook die was binnen een mum van tijd volgeboekt.

IMG_4067

Meer dan 100 passagiers, er leek geen eind aan de rij te komen bij het aan boord gaan

Overweldigende opkomst

Met de Sjaak bus en de Eberhard bus (met de superhandige rolstoellift) reden de vaardige chauffeurs Sjaak en Carlo ons naar de Porseleinhaven in Loosdrecht. Daar ontmoetten we de deelnemers die op eigen gelegenheid naar de boot waren gekomen. Met maar liefst 106 mensen gingen we aan boord van De Bommelervaart van Rederij Loosdrecht voor de drie uur durende vaartocht.

Er stond een flinke wind, maar de boot lag rustig op het wat onstuimige water. De stemming zat er meteen goed in. Onder het genot van een kopje koffie of thee en een heerlijk saucijzenbroodje voeren we over de Loosdrechtse Plassen richting de Vecht. Kapitein Frits fungeerde ook als gids en vertelde over het ontstaan van de Loosdrechtse plassen en hun rol in de geschiedenis.

546A10D5-1810-4F78-8268-F13CC94335B4Met de wind in de haren

Aan gespreksstof was beslist geen gebrek aan boord. De sfeer was zeer geanimeerd en pas toen de broodjes op tafel kwamen, werd het aantal decibellen minder. We genoten van de prachtige wolkenluchten en na het passeren van de smalle sluis (wat een stuurmanskunst van de kapitein!) voeren we over de Vecht met de riante buitenhuizen van weleer en schitterende villa’s. Omdat de zon zich voorzichtig liet zien, waagde een groot deel van de passagiers zich op het buitendek om even lekker uit te waaien.

 

Herfstbossen als toetje

Om drie uur vond de ontscheping plaats en begonnen we aan de thuisreis. Chauffeur Sjaak Smink had een hele mooie route door de herfstbossen uitgestippeld. We reden door tunnels van bomen in herfstkleuren via Lage Vuursche terug naar Hoogland en Amersfoort. Wat was het een geslaagde dag met een bijzonder prettig gezelschap.

Tekst: Karin Kemp. Foto’s: Karin Kemp, Marlice van der Werff- Flokstra en Thea Seinen Video: Karin Kemp

 

———————————————————————-

12 oktober

ZANDSCULPTURENFESTIJN

Met Zonnebloem, afdeling Emiclaer

 

Vandaag gingen de gasten en een aantal vrijwilligers van de Zonnebloem, afdeling Emiclaer, met de Groengrijs bus een dagje uit.  Het was meteen al gezellig, omdat verschillende mensen elkaar al kenden van voorgaande reisjes en met elkaar aan de praat raakten. Dat gold ook voor de man die pas weduwnaar is geworden en voor het eerst zonder zijn vrouw meegaat. Al snel heeft hij aanspraak aan een man die er altijd alleen bij is. En dan was er de vrouw die al een plaatsje vrij hield voor een mevrouw waarvan ze hoopte dat die ook weer mee zou gaan, zodat ze net als vorige keer weer samen zouden op kunnen trekken. Chauffeur Sjaak Smink hielp de mensen met rollator en rolstoel op kundige wijze de bus in. Ook de vrijwilligers en medepassagiers assisteerden bij het instappen. De vliegtuigtrap en de lift maken de Groengrijs bus ook voor mensen die slecht ter been zijn goed toegankelijk.

De reis ging naar het Zandsculpturenfestijn in Garderen. Prachtig vond iedereen het. Koffie en lunch waren goed verzorgd. Als extraatje had Sjaak Smink voor de terugreis nog een toeristische route in petto door de bossen van de Veluwe met hun prachtige herfstkleuren.

We verheugen ons nu alweer op het volgende uitstapje met de Groengrijs bus.

Tekst en foto’s: Truus van Middelaar

——————————————————————————————————————–

DAGTOCHT DEN HAAG EN SCHEVENINGEN

in samenwerking met Leef3.nu

IMG_6846

Donderdag 7 september stapte een gezelschap van Leef3-leden in de Groengrijs bus voor de dagtocht Den Haag. ’s Morgens werden het Binnen- en Buitenhof bezocht, ’s middags waren de boulevard en het strand van Scheveningen aan de beurt.

Ontstaansgeschiedenis Nederlandse staat

Sjaak Smink van het Groengrijs team Amersfoort zat aan het stuur. Peter Hermans van het Groengrijs team Amsterdam was de gids tijdens deze tocht. Peter is van huis uit historicus, een betere gids kon het gezelschap zich voor deze tocht niet wensen. Onderweg vertelde Peter boeiend over de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse staat en haar parlementaire stelsel. Die opgedane kennis en gedetailleerde informatie was de perfecte voorbereiding voor het bezoek aan het Binnen – en Buitenhof, alles kon ter plekke meteen in de juiste context worden geplaatst.

 

 

Het ging er af en toe hard aan toe, maar gelukkig waren er ook rustiger tijden

Na een voorspoedige rit kon de bus rond 11.00 uur parkeren op de Prinsessegracht. We liepen met de groep in een rustig tempo via de Herengracht en Korte Poten naar (het) Plein voor een koffie- en lunchpauze.. Om 12.30 uur verzamelden we bij het standbeeld van Willem van Oranje. Peter vertelde over De Tachtigjarige oorlog en de rol die de Vader des Vaderlands daarin had gespeeld. Vervolgens liepen we naar Het Binnenhof met daarbinnen De Ridderzaal. Er werd stilgestaan bij de onthoofding van Van Oldenbarneveldt. Dat gebeurde precies op deze plek in 1619. Vervolgens ging het verder naar Het Buitenhof en de Gevangenpoort waar de gebroeders De Wit door een woedende menigte werden gelyncht in het Rampjaar 1672. De bestuurders waren radeloos, het volk was redeloos en het land was reddeloos. Daarna werd het tijd voor een minder heftige periode uit de geschiedenis. Peter gaf uitleg over de bouw van Het Torentje en Het Mauritshuis, dat ook beroemd is vanwege de prachtige collectie schilderijen van Hollandse meesters uit de 17e eeuw.

Visje eten met uitzicht op zee

Na het bezoek aan Den Haag zette de Groengrijs bus koers naar Scheveningen. Sjaak zette een klein deel van het gezelschap af op de boulevard. De rest ging mee naar visrestaurant Simonis om te genieten van een smakelijke vismaaltijd met uitzicht op zee. Na een uurtje of twee kwam het gezelschap weer bij elkaar voor de terugreis. Rond 19.00 uur waren we terug in Amersfoort en kon er worden teruggezien op een geslaagde dag.IMG_6838

Door Peter Hermans en Thea Seinen. Foto’s: Peter Hermans

 

NATUURTOCHT WEERRIBBEN

In samenwerking met Leef3.nu

De zon scheen toen wij donderdag 24 augustus met de Groengrijs bus naar de Weerribben vertrokken. In Ossenzijl lag de rondvaartboot al op ons te wachten. We konden zo instappen. Degene die iets moeilijker ter been waren, werden bij het aan boord gaan goed geholpen door schipper Tiemen Vaartjes.

De tocht door de Weerribben was werkelijk fantastisch. Er werd door de schipper op humoristische wijze van alles verteld over het ontstaan, over de rietsnijders, over de vogels en de otter die zelfs een keer in het botenhuis opdook. Tijdens de vaartocht genoten we van de lunch.

Na afloop hebben we nog enige tijd doorgebracht in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer met een mooie tentoonstelling en een heel leuke winkel waar diverse souvenirs werden gekocht.

We stapten weer in de Groengrijs bus die ons naar de Waterbuffelfarm in Oldemarkt bracht. We kregen uitleg over de waterbuffels en zagen wat een enorme beesten dat zijn. Naast de waterbuffels liepen er ook lama’s, ezels, varkentjes en andere dieren rond. In de landwinkel van de Waterbuffelfarm worden naast groenten, fruit, vruchtensappen, kaas en honing ook echte buffelmozarella en –feta verkocht en niet te vergeten dat heerlijke ijs op basis van de melk van de eigen waterbuffels. Voor we de terugreis aanvaardden zaten we nog even heerlijk op het riante terras.

Deelnemers zeiden na afloop dat ze een fijne dag hadden gehad en waren vol lof over chauffeur Sjaak Smink omdat hij zo rustig en veilig reed. Dat hadden ze wel eens anders meegemaakt.

Hieronder nog een enthousiaste reactie

Dag Sjaak,

Even een bedankje van de Noortmannen voor de bijzonder mooie dagtocht naar De Weerribben. Het was in alle opzichten een geslaagde dag! Alles was prima verzorgd, het weer werkte mee, we waren heel tevreden. We hadden een goede chauffeur met assistente dus wat wil je nog meer. Voor herhaling vatbaar.

Groet van Toon en Bep Noortman.

 IMG_4152

 

Tekst: Mientje. Foto’s: Groengrijs/Thea Seinen

 

Oktober 2017

3-DAAGSE REIS VLAANDEREN

Langs de frontlinies van de Eerste Wereldoorlog

De Groengrijs bus Amersfoort reed met vrijwilligersvereniging Waterlijn naar Zuidwest Vlaanderen. De tocht voerde langs musea en erebegraafplaatsen in Zuidwest Vlaanderen, destijds het oorlogsfront tijdens de WO 1. De 31 Waterlijners kwamen vol enthousiasme terug. Een paar reacties:

 

‘Ik wil de organisatoren, nogmaals bedanken voor de geweldige drie dagen die wij mochten meemaken in de Belgische zuidwesthoek. Alles klopte: het programma met de uitleg door Hans, de reis (wat een chauffeur!), de verzorging, in de bus en in het hotel. Kortom, alles was piekfijn in orde! Wat mijn zoon en mij betreft mag er een vervolg komen! Samenvattend: Het was GEWELDIG!!!! ‘

Joop Mijnders

 

‘Niet echt een gezellig onderwerp, die WO1, waarbij miljoenen soldaten zijn omgekomen, maar met 31 Waterlijners werd het een intens boeiende en toch ook een gezellige trip naar zuidwest Vlaanderen.

In de bus bijna ademloos geluisterd naar de prachtige en boeiende uitleg van Hans van den Berg. Een hoogtepunt vond ik wel het bijwonen van de (nog steeds dagelijkse) ‘last-post’ onder de Menenpoort van Ieper. Onderling was er een leuke sfeer, voerden we goede gesprekken en bleken we allemaal gek op zo’n Brugse Zot (biertje).

Een bijzonder geslaagde reis met daarvoor natuurlijk veel dank aan Netty, Truus, Rudi, Hans, Sjaak en Mientje.’

Rob Knipscheer

 

‘Dat Netty een volleerd reisleidster is, zullen de deelnemers van de reis naar Zuid-Afrika kunnen beamen. Maar dan hebben wij nog een geweldige buschauffeur binnen onze gelederen Sjaak, die zich gesteund door zijn wederhelft Mientje niet gek liet maken door alle wegomleggingen, die wij daar in België gedurende onze reis tegenkwamen. Met veel elan stuurde hij ons zelfs over de smalste weggetjes naar ons volgende reisdoel.

En ook niet te vergeten onze reisbegeleider Hans, die toen wij eenmaal in België waren aangekomen, ons uitleg gaf van de politieke en sociale omstandigheden, die wel tot deze nutteloze oorlog moesten leiden. Gesteund door Rudi (het IT gebeuren) en Truus (de financiën) hebben deze mensen ons drie geweldige dagen bezorgd en konden deelnemers die niet tot Waterlijn behoorden, de geweldige sfeer binnen onze vrijwilligers organisatie ervaren.’

Hennie